NEW
DONATION ON-LINE


Cum fac o donatie online?
Vremea în Czêstochowa
Obecny:

Vremea in Zurich

Serdecznie Witamy / Bine ați venit! / evenimente 2007 / evenimente 2008

2 0 0 9

24-31.12.2009

Primiti cu colinda? Primiti cu uratul?

28-30.12.2009

Cu tinerii la Vatra Dornei
Dupa un an foarte incarcat, am decis sa ne destindem cateva clipe. Pentru ca nu puteam toti, prin tragere la sorti, tinerii parohiei (o parte din cei mai buni) au iesit doua zile la Vatra Dornei unde au reusit sa acumuleze energii pentru seara de revelion si pentru noul an. Multumim sponsorilor care au facut posibila aceasta iesire.

27.12.2009

Sarbatoarea familiilor
A devenit traditie ca in Duminica Sfintei Familii, Isus, Maria si Iosif, sa ii sarbatorim pe cei care serbeaza un jubileu al casatoriei: 50, 45, 40 sau 25 sau 5 ani de casatorie. La celebrarea Sfintei Liturghii, familiile sarbatorite au avut locuri de onoare in fata, au avut posibilitatea sa reinnoiasca juramintele din momentul casatoriei lor si mai ales sa fie exemplu pentru ceilalti. Cel mai bun exemplu l-au dat sotii Drozdek Wojczech si Rozalia si Sfantar Albert si Rozalia, care au aniversat 50 de ani de casatorie. La mai mare pentru fiecare. Domnul sa Va binecuvanteze!

22.12.2009

Astazi, la ora 07.00, am celebrat prima Sfanta Liturghie in Biserica "Divina Indurare", evident ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru acest mare dar.
Am ajuns la jumatate.

De 18 luni de cand a inceput constructia noii biserici din Poiana Micului am trait zi de zi emotii si bucurii, dureri si incercari, dar toate se transofrma acum, la jumatatea drumului, intr-un sentiment puternic de multumire adus lui Dumnezeu. Multumire pentru ca "Daca Domnul n-ar zidi casa, in zadar ar trudi cei care zidesc" (Ps. 126,1).
Au fost luni cu soare si ploi, la propriu si la figurat, timp in care am simtit din plin "mana" lui Dumnezeu in aceasta lucrare. Am inchinat in mod oficial constructia bisericii noastre mijlocirii Papei Ioan Paul al II-lea, mijlocire pe care am concretizat-o prin rostirea rugaciunii de beatificare a Sanctitatii Sale in fiecare vineri la adoratia publica din comunitatea noastra. Un semn al acestei mijlociri a fost o incurajare primita chiar in Wadowice, la un pelerinaj personal, si totodata o binecuvantare personala a Excelentei Sale, Cardinal Stanisław Diwisz, fost secretar al Papei Ioan Paul al II-lea, actualmente Arhiepiscop de Cracovia. Speram totodata ca beatificarea Sa va avea loc cat mai curand, iar cel mai frumos dar ar fi ca sfintirea bisericii noastre sa coincida cu canonizarea Papei Ioan Paul al II-lea.
Chiar daca suntem cumva la jumatatea drumului, duminica, 20.XII.2009, la ora 15.00, am recitat Coronita Divinei Indurari in Biserica inchinata "Divinei Indurari", inaugurand biserica noastra, aducand multumire lui Dumnezeu pentru acest minunat dar.
Bineinteles lucrarile de finisare vor lua timp, vor necesita alte sume mari de bani investiti, dar ajunsi in acest punct, cu siguranta nimic nu ne va opri in finalizarea ei, mai ales tinand seama de mijlocirea Papei Ioan Paul al II-lea.
Primul cuvant de multumire se cuvine adus Episcopiei noastre de Iasi care ne-a sustinut in realizarea acestui proiect, cele mai multe fonduri provenind prin sprijinul Episcopilor nostri Petru Gherghel si Aurel Perca.
Multumim apoi Excelentei Sale Arhiepiscop Józef Kowalczyk, nunțiu apostolic în Polonia si Excelentei Sale Cardinal Stanisław Diwisz, Arhiepiscop de Cracovia, amintit si mai sus si pentru sprijinul financiar oferit.
Multumim prietenilor nostri din Elvetia, Karl si Idda-Marie Kempf, prin mijlocirea carora am primit altarul (piciorul din bronz si masa de altar din marmura rosie, sculptata), pupitrul si suportul pentru tabernacol, ambele din aceeasi marmura rosie. Tot prin mijlocirea lor am primit vitraliile si bancile. Danke schon! Multumim domnului Hermann Schuster din Germania, nascut in Poiana Micului dar plecat la varsta de 6 ani cu parintii, pentru tigla pe care ne-a donat-o si care acum sta cuminte pe acoperisul bisericii.
Multumim domnului architect Viorel Dorneanu din Bacau care ne-a daruit proiectul; multumim domnului Ryszard Kożuch din Chêstochowa care ne-a daruit o pictura minunata cu Divina Indurare, tablou binecuvantat chiar in Sanctuarul Marian din Chêstochowa.
Multumim pr. decan Stefan Babias care a mijlocit in obtinerea unor fonduri din partea Consiliului Judetean Suceava. Multumim domnului Capra fost senator si domnului Moldovan, fostul primar pentru sprijinul financiar oferit.
Multumim intr-un mod deosebit parintilor parohilor si credinciosilor din comunitatile din Suceava (pr. decan Stefan Babias), Vatra Dornei (pr. Iosif Dobos) si Bacau centru (pr. decan Isidor Dasca) care au raspuns cererii noastre de ajutorare.
Multumim preotului paroh, Infuata Bronisław Fidelus si credinciosilor din Biserica Mariackiego din Cracovia care de asemenea ne-au sustinut material, demers realizat de pr. Stanisław Kucharek din Poiana Micului si care activeaza in aceasta comunitate din Cracovia. Unei alte comunitati din Polonia, Szczecin, si pr. paroh Jarosław Staszewski, revine o alta multumire pentru un alt ajutor financiar primit, de aceasta data prin mijlocirea unui alt preot din Poiana Micului pr. Matei Catargiu care a activat in aceasta localitate din nordul Poloniei.
Multumesc Dom Polski Suceava care a adunat de asemenea o suma pentru biserica noastra, si totodata domnului deputat Ghervazen Longer pentru sprijinul oferit.
Nu in ultimul rand multumesc credinciosilor din comunitatea Poiana Micului pentru efortul financiar si pentru zilele, nu putine, din aceste 18 luni petrecute in jurul bisericii, contribuind cu sudoarea lor la ridicarea acestui lacas sfant.
Sperand ca nu am uitat pe nimeni, Va asiguram pe toti binefacatorii de rugaciunile noastre si Va recomandam pe toti mijlocirii Papei Ioan Paul al II-lea si bineinteles, binecuvantarii lui Dumnezeu.
Nu in ultimul rand, Va invitam la primul hram in Biserica "Divina Indurare" din Poiana Micului, pe data de 11 aprilie 2010, unde sa inaltam in primul rand rugaciunea noastra pentru beatificarea Sanctitatii Sale, Papa Ioan Paul al II-lea.

20.12.2009

Astazi, la ora 15.00, am inaugurat noua biserica, "Divina Indurare", evident, prin recitarea Coronitei la Divina Indurare! Multumim lui Dumnezeu si tuturor binefacatorilor pentru ajutorul oferit.
In mod deosebit aducem slava mijlocirii Papei Ioan Paul al II-lea, pe care l-am invocat in realizarea acestei constructii. Si nu odata am vazut "mana" lui Dumnezeu in aceasta lucrare, chiar daca au fost si momente grele, stresante... etc.
Bóg zapłaæ!

17.12.2009

W Plesze, miał mjeisce pogrzeb Briak Ludwik (89 lat). Niech Bóg odpu¶cza jego grzechy.

10.12.2009

Astazi a avut loc serbarea organizata de educatori, invatatori si profesori, bineinteles impreuna cu copiii si elevii care frecventeaza cursurile acestei scoli. Multumim Dom Polski pentru ca l-a trimis si anul acesta pe Mos Craciun la copiii din localitatea noastra. Copiii au meritat pe deplin toate eforturile facute pentru ei, scenetele prezentate fiind deosebite.
no foto

06.12.2009

Astazi 8 copii din comunitatea noastra si-au reinnoit angajamentul in fata comunitatii in cadrul Actiunii Catolice a Copiilor. Felicitari.

02.12.2009

W Plesze, miał mjeisce pogrzeb Krupacz Ekaterina (88 lat). Niech Bóg odpu¶cza jej grzechy.

01.12.2009

Am inceput lucrarile de schimbare a tablei pe biserica din Plesza. Multumim domnului deputat Ghervazen Longer care a sposorizat materialul necesar. Multumim si plesenilor din Plesza, dar si celorlalti pleseni care au contribuit in bani pentru achitarea manoperei. Dumnezeu sa Va rasplateasca pe toti.

24.11.2009

Miał mjeisce pogrzeb Balak Jan (88 lat). Niech Bóg odpu¶cza jego grzechy.

22.11.2009

Astazi, in cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11.00 a avut loc botezul lui David-Andrei, al patrulea copil al familiei Sfanta Gheorghe si Maria. Sa va traiasca.

21.11.2009

W Plesze, miał mjeisce pogrzeb Kuczak Jan (58 lat). Niech Bóg odpu¶cza jego grzechy.

13.10.2009

Prima ninsoare.

10.10.2009

Astazi, in cadrul Sfintei Liturghii, a avut loc casatoria tinerilor Iuraszek Gheorghe si Drozdek Tereza. Domnul sa Va binecuvanteze.

11.10.2009

Astazi a avut loc botezul Iustynei-Iuliana.

09.10.2009

articol despre eveniment in monitorulsv
Comunitatea din Poiana Micului a trait astazi o mare bucurie care se implineste dupa doi ani de eforturi deosebite: Sfintirea noii scoli din localitate, lucrare sponsorizata de Parlamentul Poloniei, o investitie care depaseste 1.500.000 euro.
Localitatea din Poiana Micului, ca multe localitati din Bucovina are o istorie deosebita. La sfarsitul secolului XIX aici au ajuns etnici germani si poloni. In 1941 toti localnicii de origine germana au fost repatriati, in locul lor, cu timpul venind familii de romani. Timpul a schimbat si schimba multe, insa nu a reusit sa schimbe originea polona a “jumatatii polone” din Poiana Micului. Asa se face ca si astazi in Poiana Micului exista familii care vorbesc limba originara, cea polona.
Prin constructia acestei scoli, Parlamentul Poloniei arata faptul ca nu-i uita pe connationalii lor, chiar daca acestia se afla in diaspora.
Sarbatoarea de astazi a inceput cu celebrarea Sfintei Liturghii la ora 15.00, Liturghie la care a participat episcopul Diecezei noastre, Excelenta Sa Petru Gherghel, insotit de pr. decan de Bucovina, Stefan Babias, de preotii din decanatul nostru si de pr. decan de Iasi, Iosif Dorcu si pr. Iulian Krop, responsabil cu pelerinajele in dieceza.
Bineinteles a participat o delegatie impresionanta de senatori ai Parlamentului Poloniei, printre Domniile Sale numarandu-se chiar vicepresedintele Senatului Republicii Poloneze, doamna Krystyna Bochenek.
Au participat de asemenea si autoritatile noastre locale, domnul Gervazen Longer, deputat in Parlamentul Romaniei al minoritatii Polone din Romania. Au fost prezenti domnul senator, domnul primar, si evident toti profesorii scolii.
In cuvantul adresat la finalul sfintirii scolii, doamna vicepresedinte a Senatului Republicii Polone a promis ca va continua sa sprijine comunitatile polone din Romania, avand in vedere obiectivul in desfasurare in localitatea noastra, constructia noii biserici din Poiana Micului, dedicate Divinei Indurari si aflata sub protectia Papei Ioan Paul al II-lea.
Copiii si tinerii din Poiana Micului, alaturi de cei din Solonetul Nou, au incheiat seara cu cateva cantece si dansuri specifice traditiei polone.
Ii multumim lui Dumnezeu ca ne-a oferit aceasta zi minunata, rugandu-l sa-i raspalteasca cu darurile sale pe toti cei care contribuie la cresterea noastra spirituala, intelectuala si materiala.
Va multumim.
Dziêkuje bardzo!

20.09.2009

Astazi, 20.09, in cadrul Sfintei Liturghii, a avut loc botezul lui Iulian Balac, copil al sotilor Iosif si Maria. Sa va traiasca.

20.09.2009

Miał mjeisce pogrzeb Rusu Ion (80 lat). Niech Bóg odpu¶cza jego grzechy.

31 . 08

Miał mjeisce pogrzeb Floarea Volosciuc (79 lat). Niech Bóg odpu¶cza jej grzechy.

29.08

Astazi, 29 august, in cadrul Sfintei Liturghii, a avut loc botezul lui Rafael LEHOTCHI, copil al sotilor Iosif si Maria-Magdalena. Sa va traiasca.
no foto

27 . 08

Miał mjeisce pogrzeb Drozdek Olga (71 lat). Niech Bóg odpu¶cza jej grzechy.

22.08

A avut loc casatoria tinerilor Andronic Adrian si Agnesca. Domnul sa-i binecuvateze.

10-14.08

Surorile Clara si Antonia din cadrul Congregatiei Bambino Gesu au fost si anul acesta alaturi de noi intr-o minunata aventura a unui pescarus. Astfel, in cadrul GREFului organizat copiii au avut ocazia sa stea cinci zile impreuna, invatand, cantand si jucandu-se ajutati si de tinerii parohiei, transformati in animatori. Multumim dragi surori si va mai asteptam pe la noi.

02.08

A avut loc casatoria tinerilor Stodolita Gheorghe si Tereza. Domnul sa-i binecuvateze.

26 lipca / iulie

ODPUST W PLESZE / Hram la Plesa. Ne-au onorat cu prezenta, pr. Marius, paroh la Solonetul Nou si pr. Emil Robu, vicar in parohia Gura Humorului, care a si predicat.

21 lipca / iulie

Miał mjeisce pogrzeb Droszczak Kazimir (62 lat). Niech Bóg odpu¶cza jego grzechy.

19 lipca / iulie

Astazi, duminica, 19 iulie, la Liturghia de la ora 11.00, a avut loc botezul lui David CATARGIU, primul copil al sotilor Tereza si Cristian. Sa le traiasca.

19 czerwca / iunie

Am inceput hramul printr-o celebrare solemna, la care au participat 8 preoti. Pr. Iulian Kropp a subliniat la predica improtanta acestei sarbatori si in contextul in care astazi incepe noul an dedicat special preotilor.

18 czerwca / iunie

Astazi a fost botezat Alexandru-Mihai.
no foto

14 czerwca / iunie

Astazi, la Plesza, in cadrul Sfintei Liturghii de la ora 15.00 a avut loc botezul Emanuelei, copil al familiei Kuruc Matei i Lucica-Jadwiga.

14 czerwca / iunie

Duminica la Sfanta Liturghie de la ora 8.00 a avut loc botezul Nataliei-Gabriela, copil al familiei Drozdek Józef i Agneszka.

11 czerwca / iunie

Sarbatoarea Trupul si Sangele Domnul, pe langa ocazia deosebita de a-i aduce multumire lui Dumnezeu pentru marele dar al Sfintei Impartasanii, ne ofera an de an ocazia de a-l purta pe Cristos prin satul nostru de la un capat la altul. Profitand si de vremea excelenta oferita, am cerut si am primit binecuvantarea comunitatii noastre.

8 czerwca / iunie

De mult tot auzeam de aceasta locatie... dar astazi ne-am hotarat sa vedem cu ochii nostri minunatiile naturii ce se afla la cativa pasi de noi... Bucurati-Va cu noi de aceste privelisti... sau de ce nu... trei ore de mers in drumetie nu strica nimanui!!!

7 czerwca / iunie

Cu ocazia hramului de la Gura Humorului un grup de copii din Poiana au sustinut cantarea si lecturile la celebrarea Sfgintei Liturghii a hramului ce s-a tinut la ora 9.00 in limba polona.

6 czerwca / iunie

Impreuna cu peste 3000 de copii din dieceza, am participat si noi cei din Poiana si Plesa la Ziua Copilului care a avut loc anul acesta la Gheraesti.

30 maja / mai

Jego Ekscelencja Abp Józef Kowalczyk, nuncjusz Apostolski w Polsce w Pojane
Vizita Arhiepiscopului Józef Kowalczyk, nunțiu apostolic în Polonia.
Aproape de ora 13.00, Excelenta Sa Arhiepiscopul Iosif Kowalczyk, a sosit in Poiana. L-am intampinat in dreptul noii biserici pe care o construim. Excelenta Sa a fost insotit de pr. Ionut Strejac, secretar al Nuntiaturii (originea o are in Bucovina) si de secretarul Excelentei Sale. De asemenea a fost si Preasfintitul Petru Gherghel cu pr. secretar Lucian Paulet. A fost prezent si pr. decan Stefan, si pr. vicar de la Suceava.
Dupa scurta oprire la biserica noua, am plecat condusi de calareti spre biserica unde ne asteptau credinciosii, veniti in haine de sarbatoare, chiar daca era o zi obisnuita in calendar, dar a devenit zi de sarbatoare prin venirea excelentei Sale.
L-am inampinat din nou si in mijlocul credinciosilor; am intrat in biserica cantand impreuna "Maryio Królowo Polski", dupa care i-am adresat cuvantul de bun venit. Preasfintitul Petru Gherghel i-a addresat de asemenea cuvinte de bun venit Excelentei Sale, dupa care acestea ne-a adresat cateva ganduri de pretuire, amintitnd si evocand Personalitatea Papei Ioan Paul al II-lea.
La Sfarsit, Exceleneta Sa a impartit bomboane copiilor si iconite tuturor celor prezenti. De asemenea, Excelenta Sa a facut si o donatie de 500 dolari pentru noua biserica.
Multumim Excelentelor Sale pentru vizita si pentru faptul ca ne-au inclus si pe noi in vizita in Bucovina.

5 maja / mai

Am fost alaturi de tinerii din dieceza la Ziua Mondiala a Tineretului. Evenimentul a avut loc anul acesta la Nisiporesti. Am avut ocazia sa ne umplem de speranta pe care Cristos ne-o da, speranta despre care ne-au vorbit anul acesta Sfantul Parinte Papa Benedict al ZVI-lea.

19 kwietnia / aprilie

Prima Sfanta Impartasanie. 10 copii din comunitatea noastra l-au primit astazi pe Isus pentru prima data in Sfanta Impartasanie. Evenimentul a fost marcat prin celebrare Solemna a Sfintei Liturghii, la care au partiticpat doi parinti de la Seminarul din Iasi, pr. Claudiu Dumea si pr. Viorel Ababei, de asemenea a fost prezent prietenul nostru apropiat, pr. Terry si pr. Stanisław, din Poiana Micului.

13 kwietnia / APRILIE

A avut loc botezul celei mai tinere membre a comunitatii noastre, Tereza-Gabriela. Sa ne traiasca!

22 lutego / februarie

Inainte de intrarea in Postul Mare, copiii au organizat un spectacol, cu premii, de acum devenit celebru, patru trupe demonstrandu-si calitatile de dansatori. Dupa acest spectacol, toti copiii au putut participa la un bal mascat, timp de cateva ore simtindu-se excelent. Multumim sponsorilor.
no foto

21 lutego / februarie

Patru tineri din parohia noastra au participat la un curs de formare al Actiunii Catolice a Tinerilor desfasurat la Iasi.

14 lutego / februarie

Doi tineri si 5 adolescenti au participat la cursul de formare al Actiunii Catolice a Copiilor care s-a desfasurat la Roman.

03 lutego / februarie

Drumetie pe Bobeica, impreuna cu prietenii nostri de la Valea Mare.

25 stycznia / ianuarie

A avut loc casatoria tinerilor Hofman Fridolin cu Drozdek Mariana. Domnul sa-i binecuvateze.

18 stycznia / ianuarie

Astazi, a avut loc botezul copilului Fabian-Ioan.

11 stycznia / ianuarie

Astazi, în sărbătoarea Botezului Domnului, a fost botezat Lucian-Gabriel.

04 stycznia / ianuarie

Am participat și noi, alături de alte parohii cu origini poloneze, la Solonețul Nou, unde câțiva copii din parohie au prezentat sceneta de Crăciun pe care au realizat-o împreună cu profesorii de la Școala noastră din Poiana, Genoveva Moroșanu, Anelia și Viorel Volosciuc.
Ocazia a fost oferită ca în fiecare an de Uniunea Polonezilor din România, domnul președinte al Uniunii, domnul Ghervazen Longer, oferind la final, pe lângă cadouri fiecărui copil participant, și un foc de artificii care i-a fermecat pe copii.

04 stycznia / ianuarie

Miał mjeisce pogrzeb Alexandrovicz Stanisław (76 lat) z Plesze. Niech Bóg odpu¶cza jego grzechy.
.

03 stycznia / ianuarie

Un început de an 2009 ca al nostru n-a avut nimeni... În aceasta zi, episcopul diecezei noastre, Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit de Preasfințitul Aurel Percă, au celebrat alături de noi Sfânta Liturghie. I-am avut de asemenea în mijlocul nostru pe economul Diecezei, Mons. pr. Petru Sescu și de asemenea, Cancelarul Curiei Episcopale de Iași, Mons. pr. Lucian Păuleț. Preasfințitul ne-a felicitat și încurajat în vederea realizării visului nostru, noua biserică din centrul satului. Vă mulțumim pentru onoarea pe care ne-ați făcut-o.


Creat de Perplex!